Ciclul Carnot direct

 

 

        În paragraful precedent am aratat ca într-un proces ciclic monoterm se realizeaza doar transformarea lucrului în caldura, nu si invers. Pentru a obtine convertirea caldurii în lucru mecanic este necesar ca masina termica så functioneze cu doua

surse de caldura, la temperaturi diferite. Procesul ciclic ce are loc într-un corp de pompa în contact succesiv cu doua surse de caldura la temperaturi diferite se numeste proces ciclic biterm.

        Carnot (fizician francez, 1796-1832) a imaginat ciclul de functionare al unei masini termice ideale biterme reversibile despre al carei randament a demonstrat ca limiteaza superior randamentul oricarei maçini termice reale care ar functiona

între aceleasi temperaturi extreme ca si ciclul Carnot.

        Masina termica reala difera de cea ideala prin faptul ca între piesele sale aflate în miscare exista frecari, ceea ce modifica bilantul energetic al ciclului de functionare.

       În ciclul ideal Carnot sistemul este gazul continut într-un cilindru cu piston legat de un volant (fig. 2.180). Cilindrul este pus succesiv în contact termic cu doua rezervoare de caldura (termostate), unul mai cald, caracterizat prin temperatura T1 si celalalt mai putin cald, caracterizat prin temperatura T2 ( T2<T1 ). Cele doua rezervoare sunt denumite pe scurt sursa calda si sursa rece.Temperaturile lor se considera constante pe tot timpul functionarii motorului termic.

 

     Vezi:

       Randamentul Carnot

       Carnot in 4 timpi

       Poza