Ciclul Carnot se compune din patru procese simple. Între stĺrile 1 si 2 gazul se destinde izoterm, cilindrul fiind în contact termic cu sursa calda la temperatura T1. În cursul acestei destinderi izoterme, gazul primeste caldura Q1 de la sursa calda (fig. 2.181.a).

       Se întrerupe apoi contactul termic cu sursa calda si se izoleaza adiabatic (pereti + piston) vasul, lasând gazul sa se destinda adiabatic între stĺrile 2 si 3. În starea 3, gazul atinge temperatura T2 a sursei reci (fig. 2.181.b).

       În cursul proceselor 1 - 2 si 2 - 3 gazul efectueazĺ lucru mecanic asupra pistonului (îl împinge) si prin intermediul sau face sa se roteasca volantul.

       O data ajuns la temperatura T2, gazul este pus în contact termic cu al doilea rezervor de caldura, sursa rece. Din cauza inertiei, volantul se roteste în continuare, în timp ce pistonul, cu care este angrenat, comprima izoterm (la T2) gazul între

starile 3 si 4. În timpul acestei comprimari izoterme gazul cedeaza sursei reci caldura Q2 (fig. 181.c).

       În starea 4 se întrerupe contactul termic cu sursa rece si pistonul comprima adiabatic gazul pâna în starea initiala 1, când temperatura sa redevine T1 (fig. 2. 181.d).

      Ciclul Carnot direct reprezentat în planul de coordonate (p, V) în fig. 2.182 este parcurs în sensul acelor de ceasornic.      Lucrul mecanic total furnizat (L > 0) va fi reprezentat de aria cuprinsa în interiorul ciclului, pozitiva prin conventie.

 

     Vezi:

       Poza